Duurzaam en boordevol eiwit: sprinkhanen zijn een prima alternatief voor rundvlees, denken Amerikaanse ondernemers.
Megan Miller had al eens sprinkhanen en meelwormen geproefd tijdens reizen naar Mexico en Zuidoost Azië. Ze wilde zelf wel eens uitproberen hoe je die beestjes klaarmaakt.
Een paar jaar geleden toog ze naar de dierenwinkel voor een zakje met meelwormen. Die nemen de smaak aan van wat ze te eten krijgen – dus Miller zette ze op appels en granen. Miller blancheerde ze na een paar dagen vetmesten in kokend water, roosterde ze en maalde ze fijn met gedroogde vijgen, kaneel, kokosolie en banaan. Het resultaat: een smakelijke ontbijtreep.
Ze groeien sneller dan een koe
Inmiddels staat ze aan het hoofd van Bitty Foods, dat bakmeel maakt van sprinkhanen gemengd met cassave en kokos, schrijft de New York Times. Een prima vervanger voor tarwemeel in pasta’s en gebakjes, denkt Miller.
Ze maakt deel uit van een beweging erop gokt dat insecten, en met name sprinkhanen, de nieuwe rage in de voedingsindustrie worden. De beestjes zijn rijk aan eiwitten, zijn in slechts zes tot acht weken volgroeid, hebben weinig voer en landoppervlakte nodig en produceren weinig broeikasgassen. Vergelijk dat eens met zeg, een koe. Eetbare insecten vormen dus een ideaal alternatief als bron van eiwitten voor mensen die zich zorgen maken om duurzaamheid, denken ondernemers als Miller.
VN-rapport wekt belangstelling
Sinds in 2013 een rapport uitkwam van de VN-landbouworganisatie FAO waarin insecten werden aangeprezen als middel om de wereldvoedselvoorziening veilig te stellen, zijn er in de VS een aantal bedrijfjes opgekomen die eetbare insecten kweken. Big Cricket Farms in Youngstown, Ohio, bijvoorbeeld, dat in mei zijn deuren opende onder leiding van Kevin Bachhuber. Op 1500 vierkante meter kweekt hij zo'n 23.000 kilo sprinkhaan per maand.
Bachhuber krijgt orders van professionele èn amateurkoks en van maatschappelijke organisaties die sprinkhaan in hun kant-en-klaarmaaltijden willen verwerken. Nu zijn consumptie-insecten nog vrij duur in Amerika: Bachhuber verkoopt zijn sprinkhanen voor 3,5 à 7 euro per halve kilo. Een zakje sprinkhaanmeel van een halve kilo van Bitty Foods kost 15 euro. Maar als er meer eetbare sprinkhanen op de markt komen, gaat de prijs dalen, denkt Miller.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl